Wat is een bivalent systeem?

Een bivalent systeem stelt u in staat om bij renovatie uw Ultratherma lucht-water warmtepomp te gebruiken met uw bestaande radiatoren of convectoren. Hoe? Door uw stookolie- of gasketel te combineren met uw Ultratherma lucht-water warmtepomp. Rendement gegarandeerd.

Waarom is een bivalent systeem nodig?

Uw bestaande radiatoren of convectoren zijn berekend op een regime van 80-60. Dat betekent dat de temperatuur van het verwarmingswater aan de ingang van uw radiator +80 °C is en aan de uitgang +60° C. Die temperatuur is bij traditionele radiatoren of convectoren nodig om uw woning te verwarmen. Omdat uw radiatoren of convectoren aangesloten zijn op uw stookolie- of gasketel en dus niet gebruik maken van de gratis energie in de lucht, de bodem of het water, heeft de buitentemperatuur geen directe invloed op uw verwarming. Als het buiten kouder is, verbruikt u gewoon meer stookolie of gas om uw woning te verwarmen.

Een warmtepomp is rendement technisch ingesteld op een regime van 50-45. Omdat een lucht-water warmtepomp wel gebruik maakt van de gratis energie in de lucht, speelt de buitentemperatuur een rol bij de verwarming van uw woning. Hoe lager de buitentemperatuur, hoe langer de warmtepomp moet werken om de nodige energie te genereren. Bij buitentemperaturen -5 °C en lager, verbruikt een lucht-water warmtepomp in combinatie met bestaande radiatoren of convectoren meer dan traditionele verwarmingssystemen zoals een stookolie-of gasketel. Het is mogelijk om het verwarmingswater tot een regime 80-60 verhogen met een lucht-water warmtepomp, maar dat gaat ten koste van het rendement. De oplossing? Het bivalent systeem van de Ultratherma lucht-water warmtepomp. Tijdens de korte periode van extreem negatieve buitentemperaturen in de winter, schakelt u voor uw verwarming over op uw stookolie-of gasketel. Een goedkopere oplossing dan werken met een lucht-water wamtepomp met elektrische back-up weerstanden.

Hoe werkt een bivalent syteem?


Op het moment dat het rendement van uw Ultratherma lucht-water warmtepomp te laag is om het regime 50-45 aan te houden, schakelt ze uit wat woningverwarming betreft. Het bivalent systeem maakt dat u overschakelt op uw bestaande stookolie –of gasketel om uw woning te verwarmen. De warmtepomp blijft wel uw sanitair water verwarmen.

Lucht-water warmtepompen zonder bivalent systeem drijven het toertal van de compressor op en gebruiken elektrische back-up weerstanden om bij extreem negatieve buitentemperaturen extra vermogen te genereren. De elektrische back-up weerstanden gaan ‘bijwarmen’ om uw warmte te garanderen.

Wat zijn de voordelen van een bivalent systeem?

Het bivalent systeem maakt dat u...

  • uw bestaande radiatoren of convectoren kunt blijven gebruiken;
  • in elke situatie zo goedkoop mogelijk verwarmt;
  • op elk moment van het hoogste rendement verzekerd bent.
Meer weten over het bivalent systeem van de Ultratherma-warmtepompen? Neem contact

op of bezoek de Ultratherma-website.